Wednesday, November 30, 2011 | By: Sebutir Kasih Sejuta Sayang

~Papa Sayang Ayu~

Pada suatu malam Salleh, seorang eksekutif yang berjaya, seperti biasanya sedang sibuk mengkaji kertas-kertas kerja pejabat yang dibawanya pulang ke rumah, kerana keesokan harinya ada mesyuarat yang sangat penting dengan para pemegang saham.

Ketika dia sedang asyik meneliti dokumen-dokumen dari pejabat, anak perempuannya, Rahayu datang mendekatinya, berdiri  disampingnya, sambil memegang buku cerita baru.

Buku bergambar seorang puteri kecil yang comel, sangat menarik
perhatian Rahayu, "Pa lihat"! Rahayu berusaha menarik perhatian
ayahnya. Salleh menoleh ke arahnya, sambil menurunkan kaca
matanya, kalimah yang keluar kalimah penyejuk hati Ayu
"Wah,. buku baru ya Ayu?", "
"Ya papa" Rahayu berseri-seri kerana merasa ada balasan dari
ayahnya.
"Pa bacakanlah untuk Ayu" pinta Rahayu lembut,
"Ayu... .. papa sedang sibuk sangat, nanti-nanti ya" sanggah
Salleh dengan cepat. Lalu dia segera mengalihkan perhatiannya pada kertas-kertas yang berserakkan didepannya, dengan serius. Rahayu termangu sejenak, namun dia belum menyerah. Dengan suara lembut dan dengan sedikit kemanjaan dia kembali merayu "pa, mama cakap papa nak bacakan untuk Ayu"
Salleh mulai agak marah, " Ayu!! papa sibuk, sekarang Ayu suruh
mama baca ya ", " pa, mama sibuk, papa lihat gambarnya comel-comel", " Lain kali lah Rahayu, ke SANA!!!! papa banyak kerja" Salleh berusaha menumpukan perhatiannya pada lembar-lembar kertas kerjanya, minit demi minit terus berlalu,
Rahayu menarik nafas panjang dan tetap disitu, berdiri ditempatnya penuh pengharapan, dan tiba-tiba  Rahayu merengek lagi. "pa,.. gambarnya cantik, papa pasti suka", "RAHAYU!!!!!, PAPA KATA, LAIN KALI!!!!! " kata Salleh mengeluarkan kata-katanya dengan kuat,

Kali ini Salleh berjaya, semangat kecil Rahayu lalu kecewa dengan sikap papanya, hampir
menangis, matanya berkaca-kaca dan Ayu bergerak menjauhi ayahnya " Iya pa,. lain kali ya pa?" Ayu masih sempat mendekati ayahnya dan sambil menyentuh lembut tangan ayahnya ia meletak buku cerita di pangkuan ayahnya "pa kalau papa ada masa, papa baca kuat-kuat ya pa, supaya Ayu dapat mendengar "

Hari demi hari telah berlalu, tanpa terasa dua bulan telah berlalu namun permintaan si kecil Rahayu tidak pernah dipenuhi, Buku cerita  Puteri, belum pernah dibacakan untuk dirinya. Hingga satu petang terdengar suara hentakan yang kuat ;

"Baammmm!!"

Beberapa orang jiran tetangga dengan terkejut memberitahu bahawa Rahayu dilanggar kenderaan yang meluncur laju dihadapan rumah Salleh di pandu oleh seorang pemandu yang sedang mabuk. Tubuh si kecil Rahayu terpelanting beberapa meter, dalam keadaan yang panik, kedengaran suara ambulance dan dalam perjalanan menuju Hospital, Rahayu sempat berkata dengan begitu sayup " Ayu takut pa, Ayu takut ma, Ayu sayang papa mama " darah membuak-buak terus keluar dari mulutnya hingga ia tidak dapat di selamatkan lagi ketika sampainya di Hospital terdekat.
Kejadian hari ini begitu menggoncangkan hati nurani Salleh, tidak ada lagi waktu terluang untuk memenuhi sebuah janji. Kini yang ada hanyalah penyesalan. Permintaan si buah hati yang sangat sederhana, pun tidak dipenuhi. Masih segar terbayang dalam ingatan Salleh tangan si kecil anaknya yang memohon kepadanya untuk membacakan sebuah cerita, kini sentuhan itu terasa sangat bererti sekali,

",... papa baca kuat-kuat ya pa, supaya Ayu boleh dengar " kata-kata Rahayu terngiang-ngiang kembali di telinganya.

Petang itu setelah segalanya telah berlalu, yang tersisa hanya
keheningan dan kesunyian hati, tawa dan riang Rahayu tidak akan terdengar lagi, Salleh mulai membuka buku cerita Puteri yang diambilnya dari longgokan mainan Rahayu di satu sudut ruangan.

Bukunya sudah tidak baru lagi, sampulnya sudah usang dan koyak. Beberapa coretan tak berbentuk menghiasi lembar-lembar
halamannya seperti sebuah kenangan indah dari Rahayu. Salleh
menguatkan hati, dengan mata yang berkaca-kaca Salleh membuka halaman pertama dan membacanya dengan suara yang kuat, tampak sekali Salleh berusaha membacanya dengan kuat, Salleh terus membacanya dengan kuat-kuat halaman demi halaman, dengan berlinangan air matanya.

"Rahayu dengar papa baca ya" selang beberapa kata,.. hatinya
berkata,.lagi "Rahayu.. papa mohon maaf nak"

" papa sayang Rahayu "

Seakan setiap kata dalam bacaan itu begitu menggores lubuk hatinya, tak kuasa menahan sebak ketika itu; Salleh bersujud dalam menangis,..memohon satu kesempatan lagi untuk bersama anaknya yang dicintai, namun segalanya sudah berakhir kerana kesempatan itu selalunya datang hanya sekali, dan tiada keduanya kerana Rahayu telah kembali kepada Allah untuk selama-lamanya.

Sekian... .. 
 

Comments
0 Comments
    
    

0 comments:

Post a Comment