Kelapa tua pula tidak pernah susah hati kalau orang tidak mempedulikannya. Dia hanya tergantung di atas pokok dan terbuai-buai bila ditiup angin.
Tapi, lazimnya
elok-elok kelapa tua itu tergantung di atas pokoknya sambil menikmati keindahan
alam buana ini dari kedudukannya yang tinggi itu, datanglah orang menjoloknya
dengan galah yang panjang. Tidak sabar menunggu kelapa tua itu jatuh sendiri.
Bukannya selesa kena jolok-jolok macam
tu.
tu.
Bila tangkainya
sudah lemah setelah dijolok beberapa kali, maka gugurlah kelapa tua itu
berpusing-pusing ke bumi. Gugur itu pula bukannya rendah. Bukan setakat lima
atau sepuluh kaki tapi sampai empat puluh hingga lima puluh kaki. Bunyinya berdentum
sampai ke tanah. Allahuakbar! Kalau calang-calang buah, boleh berkecai. Kalau kepala
orang, boleh bersepai.
Bila dah sampai ke
tempurung, maka tak apalah. Cantik juga rupanya. Keras dan bulat. Tetapi
manusia bukan tahu hendak menilai seni yang seperti ini. Tempurung bulat yang
cantik itu ditetak pula dengan parang dengan sebegitu kuat hingga terbelah dua
di tengah-tengahnya. Maka tersembur dan mengalirlah air jernih dari dalam
perutnya dan terdedahlah isinya yang putih lagi bersih.
Bagi kebanyakan
kehidupan yang lain, kalau sudah sampai ke tahap ini, maka selesailah riwayat
hidupnya. Tetapi bagi kelapa tua, ini baru permulaan. Banyak lagi seksaan yang
menanti.
Tak cukup dengan
bersemburkan air dari dalam perutnya dan mendedahkan isinya, isinya yang putih
lagi bersih itu dipisahkan dari tempurung, diparut dan dikukur pula hingga
menjadi lumat. Tempurungnya dibuang. Kadang-kadang di bakar. Bentuk asal kelapa
tua sudah tidak ada lagi. Yang tinggal hanyalah
isinya yang sudah lumat dikukur dan diparut.
isinya yang sudah lumat dikukur dan diparut.
Untuk menambah
seksanya lagi, dituang pula air ke dalam isi parut itu, diramas-ramas dan
diperah-perah. Alangkah seksanya. Kalau hendak dikirakan, ini sudah terkeluar
dari batas-batas perikemanusiaan. Kemudian ia ditapis airnya menjadi santan.
Kelapa tua yang dulunya keras dan bulat kini sudah menjadi cecair yang putih.
Setelah itu,
minyak dipanaskan dalam belanga. Bawang merah, rempah dan rencah-rencah yang
lain ditumis. Bila sudah cukup kuning dituanglah santan tadi ke dalam belanga.
Maka berpanasanlah santan itu hingga terkeluar minyaknya. Apabila sudah masak
dan bau harumnya merebak ke seluruh ceruk rumah, maka orang pun bertanya:
Gulai apa tu?
Sedap sangat baunya?
Orang di dapur
hanya menjawab, Gulai ikan bawal.
Gulai dapat nama. Ikan bawal dapat nama.
Gulai dapat nama. Ikan bawal dapat nama.
Orang kata, Oh!
Sedap gulai ni.
Oh! Sedap ikan bawal ni.
Oh! Sedap ikan bawal ni.
Jasa kelapa tua
tenggelam begitu sahaja. Perjalanan dan pengalamannya yang begitu panjang dan
menyeksakan dari sebiji kelapa tua di atas pokok yang tinggi hingga ke belanga
yang panas berbahang, tidak ada siapa yang ambil kira atau ambil peduli.
Alangkah indahnya
kalau kita dapat berjasa seperti kelapa tua ini. Jasa-jasa bukan untuk dipuji
dan dipuja. Bukan untuk dikenang atau untuk mendapat nama, tapi untuk taabbud
kepada Tuhan. Biarlah jasa-jasa kita tidak nampak di mata orang, tapi ada dalam
perhatian Tuhan!