Monday, March 7, 2011 | By: Sebutir Kasih Sejuta Sayang

Elakkan Berkata "KALAU"


Elakkan Berkata ”KALAU”

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
Mukmin yang kuat lebih disukai oleh Allah daripada mukmin yang lemah. Namun pada kedua-duanya ada kebaikan. Berjaga-jagalah terhadap perkara yang boleh mendatangkan kebaikan kepada engkau, pintalah pertolongan daripada Allah. Sekiranya engkau ditimpa sesuatu musibah, maka jangan engkau berkata:

”Sekiranya (kalau) aku lakukan begini maka sudah pasti lain yang berlaku. Tetapi katakanlah: Itu merupakan takdir Allah dan Dia melakukan apa yang dikehendaki Nya, sesungguhnya ‘kalau’ akan membukakan pintu amalan syaitan.” (Riwayat Muslim)

Huraian
1. Kekuatan seseorang Muslim itu diukur bukan sahaja dari segi fizikal (tubuh badan) tetapi juga dinilai daripada aspek kekuatan iman. Bahkan itulah yang paling penting.

2. Orang yang sentiasa berwaspada terhadap nikmat kehidupan di dunia tidak akan mudah terjerumus dalam perangkap syaitan. Segala tindakan yang diambil mencerminkan ketaqwaannya kepada Allah dan dia sekali-kali tidak membiarkan kebaikan dan keburukan yang menimpanya sebagai suatu kegembiraan (kemenangan) dan kesedihan semata tetapi percaya bahawa semuanya itu mempunyai hikmah yang tersendiri daripada Allah untuk diambil pengajaran.

3. Ucapan ‘kalau’ tidak harus diamalkan kerana ia seolah-olah menunjukkan bahawa kita tidak redha dengan apa yang telah berlaku. Sebaliknya kita hendaklah sentiasa berfikiran positif dan ingat bahawa segala yang baik itu datangnya daripada Allah dan yang buruk itu adalah daripada kelemahan diri kita sendiri. Oleh sebab itu Islam menyuruh umatnya agar bertawakkal (berserah) kepada Allah SWT dalam melakukan sesuatu usaha dan percaya bahawa setiap sesuatu itu tidak akan berlaku tanpa keizinan daripada-Nya jua.


Comments
2 Comments
    
    

2 comments:

Cik Bee~! said...

segala yang baik itu datangnya daripada Allah dan yang buruk itu adalah daripada kelemahan diri kita sendiri. :)

wonderful life said...

perkataan 'kalau' sebenarnya memberi kita pengajaran dan membuat kita berfikir lebih matang. Jika tiada 'kalau' maka kita terlalu ego untuk menyesali sesuatu perbuatan yang tidak sewajarnya. Boleh menyebut 'kalau' untuk tujuan rasa kesal atas perbuatannya dan bertaubat.Maksud tidak digalakkan 'kalau' adalah menjadikan ia suatu kemarahan dan dendam. Lebih teruk lagi apabila menyalahkan takdir. Maka berfikirlah dulu sebelum membuat keputusan. Kalau ragu2 maka berdoalah dan bertawakallah. Kalau sudah terjadi dan keputusannya tidak seperti yang kita harapkan, maka renung kembali: pasti ada hikmah disebaliknya. Wallahualam..

Post a Comment