Friday, December 23, 2011 | By: Sebutir Kasih Sejuta Sayang

~Pertemuan Kasih Di Pantai Hati~

Cinta monyet menjadi sinonim dalam hidup setiap insan… namun ada juga insan yang tidak mahu menerima sejauh mana kehebatan cinta monyet itu sebenarnya…
Kelas 1 wira…

Daun pintu kelas itu dikuak oleh seorang pelajar lelaki yang mempunyai sepasang mata yang bulat. Rafi namanya. Tiba-tiba, dia bersuara, “water! Mai sini jap”. Water itu adalah panggilan mesranya kepada sahabat yang paling dia sayang, Tiara. Tanpa berlengah, Tiara meninggalkan tempat duduknya dan mendapatkan Rafi yang sedang menanti di daun pintu.

“hepi befday!”, Rafi ucapkan kepada Tiara sambil menghulurkan satu bungkusan kecil yang berwarna merah. Senyuman Rafi turut dibalas dengan senyuman manis Tiara. “jangan bukak sekarang tau, nanti orang nampak, malulah aku..”, kata Rafi sambil ketawa kecil. Tiara turut ketawa dan berjanji akan membuka hadiah tersebut selepas pulang ke asrama.
Setahun kemudian, di pagi yang nyaman Tiara sampai awal ke kelas. Hari itu adalah ulang tahun kelahirannya yang ke-14.
Selepas melabuhkan punggungnya di kerusi, dia ternampak satu bungkusan merah di dalam laci mejanya. Kali ini bungkusan itu lebih besar daripada bungkusan yang diterimanya setahun lalu. Tiara hanya mampu tersenyum.
“ Assalamualaikum…” Tersentak Tiara dari lamunannya. Tiara mencari dari manakah suara itu datang. Rupa-rupanya, Rafi sudah lama berdiri di belakang Tiara. Dihulur sekuntum bunga ros putih kepada Tiara bersama-sama dengan sekeping kad kecil berbentuk hati. Sejurus menyerahkan ros dan kad itu, Rafi meninggalkan Tiara tanpa berkata apa-apa. “malu agaknya..”, bisik hati kecil Tiara.
“salam, water… selamat hari jadi ke-15..semoga persahabatan kita akan berkekalan sehingga nafas aku yang terakhir…aku doakan untuk kejayaan kau… maaflah, tiada bungkusan merah untuk kau tahun ini..
“tak pe Rafi, aku tak kesah..asalkan kau ingat hari jadi aku setiap tahun, itu sudah memadai bagi memberi aku kebahagiaan..” bisik Tiara yang keseorangan di dalam kelasnya. Tetapi, apa yang menghairankan Tiara ialah, “kenapa bunga ros yang dia bagi aku warna putih?”

Sehari sebelum ulang tahun kelahiran Tiara yang ke -15, di dalam sebuah kedai hadiah.
“kak, esok hari jadi kekasih saya. Saya nak bagi hadiah. Tapi,…”
“tapi ape?” penjual itu cuba mendapatkan maksud disebalik wajah Rafi yang penuh dengan kerisauan.

“dia tak tahu yang saya suka kat dia…”
“oh..bagilah ros merah..”
“tak nak, saya tak nak dia tahu yang saya cintakan dia, saya takut nanti dia tinggalkan saya…”
“ok..ok..nah, ambil ros putih ni dan bagi kat dia..”, kata penjual itu sambil menghulurkan sekuntum ros putih.
“kenapa ros putih?” tanya Rafi kebingunggan.
“ros putih, lambang kasih sayang yang sejati dan suci,…” hurai penjual itu.

Beberapa bulan kemudian, Tiara dan Rafi pun menduduki peperiksaan menengah rendah, PMR. Sehari sebelum peperiksaan bermula, Tiara menerima satu kad ucapan dari Rafi yang tercatat ucapan, “good luck”.
Peperiksaan itu berlangsung selama seminggu. Selepas menduduki kertas peperiksaan yang terakhir, pelajar Kelas 3 Wira bercadang untuk berkelah di tepi pantai dan secara kebetulan, rumah Rafi terletak tidak jauh dari pantai Pengkalan Balak, Melaka. Akhirnya, mereka bersetuju untuk pergi berkelah di sana.
Sedang ombak membuai merdu, Tiara mengelamun memikirkan betapa hebatnya ikatan persahabatan yang terjalin antara dia dan Rafi. Tiba-tiba, matanya terpaku ke arah satu ukiran pada batu yang tidak jauh dari tempat duduknya. Ukiran itu seperti sudah lama dan terdapat beberapa huruf yang tidak kelihatan. Namun, ianya masih lagi boleh Tiara baca.

“ air, aku sayang kau”, perkataan “air” itu seperti sengaja di ulang ukirannya supaya dapat dilihat dengan lebih jelas. Tiara percaya bahawa pengukir itu ada maksud yang hendak disampaikan disebalik perkataan “air” yang diukirnya.
Lamunan Tiara dikejutkan oleh panggilan rakan-rakannya. “ Tiara, cepat, jom kita cari gemis!”. “gemis?”, tanya hati Tiara. Biarpun dia tidak tahu apa itu gemis, dia bingkas bangun dari himpunan batu itu dan pergi menyertai rakan-rakannya.
“wei, gemis tu ape?”, tanya Tiara sambil ketawa kecil. “ni hah!”, sampuk Rafi sambil menunjukkan gemis ditangannya. Rupa-rupanya, gemis tu adalah sejenis hidupan laut yang seakan-akan kerang, namun ianya lebih kecil berbanding kerang.
“hehe…tu ke dia..”, kata Tiara sambil tersenyum. Semua rakan-rakan Tiara mentertawakannya.
Usaha gigih mereka berhasil apabila mereka berjaya mengumpul sedulang gemis dalam masa kurang dari dua jam. Tiara kelihatan sungguh gembira.
Tibalah waktu makan tengah hari, Tiara dan rakan-rakannya sudah bersedia untuk menjamu selera hidangan yang disediakan oleh ibu Rafi. Gemis yang mereka cari tadi, turut dihidangkan bersama-sama dengan sambal belacan.
“bismillah…”, doa dibaca oleh Syamsul selaku ketua tingkatan 3 Wira. Selesai sahaja doa yang dibaca, mereka mula makan hidangan yang tersedia. Kesemua pelajar 3 Wira berebut-rebut mengambil gemis yang dihidangkan untuk dimakan bersama-sama dengan nasi. Namun, tidak bagi Tiara, dia hanya merenung ke arah hidangan gemis itu sambil mengerutkan dahinya. Dia seperti memikirkan sesuatu.
“water..”, tegur Rafi. “makanlah, aku cari gemis tu, untuk kau..”, sayu suara Rafi menyatakan keinginannya untuk melihat Tiara menjamah gemis yang terhidang itu. Tiara tersentak, lalu berkata, “aku tak makan ni…”, rupa-rupanya, Tiara tidak makan makanan laut melainkan ikan sahaja. Muka gembira Rafi berubah sedih, dia tidak tahu apa yang patut dia lakukan. Dia berasa hampa kerana Tiara tidak mahu menjamah gemis itu walaupun cuma sedikit.

Suasana yang meriah tadi, bertukar suram, Tiara berasa serba salah. Akhirnya, dia berkata, “ok..ok..demi kau, aku makan, tapi, satu je tau..” sambil ketawa. Walaupun Tiara tidak suka akan rasanya, namun dia telan juga gemis itu demi menjaga hati sahabat karibnya. Rafi tersenyum. Suasana di ruang makan itu kembali meriah.
“kring….” Loceng sekolah berbunyi menandakan bahawa tibalah masanya untuk semua pelajar tingkatan tiga untuk berkumpul di dewan sekolah. Pada hari tersebut, keputusan PMR akan diumumkan. Debaran melanda dalam diri setiap pelajar tingkatan tiga. Akhirnya, mereka pun menerima keputusan masing-masing.

Rafi mendapat keputusan 7A dan 2B manakala Tiara cuma mendapat, 6A dan 3B. Tiara menangis dan telah dipujuk oleh Rafi. Pada masa itu, Rafi turut menghulurkan bungkusan merah seperti mana yang dia pernah beri kepada Tiara, namun kali ini bungkusan itu lebih besar. “nah, tahniah”, itulah ucapan dari mulut Rafi namun pada masa yang sama hatinya berbisik, “tahniah sebab kau berjaya mencuri hati aku”.
Tahun berikutnya, Tiara dan rakan-rakannya berpisah apabila mereka masing-masing telah memilih aliran yang diminati. Pada tahun tersebut, Tiara tidak lagi sekelas dengan Rafi seperti tiga tahun yang lalu. Tahun itu juga menjadi penghalang dalam persahabatan mereka. Mereka tidak berpeluang untuk belajar bersama dan bergurau senda seperti dulu.
Tibalah hari ulang tahun kelahiran Tiara yang ke-16, pagi tu, dia datang awal ke kelas dan meninjau ke dalam laci mejanya. Namun, harapannya untuk melihat bungkusan merah pada pagi itu musnah kerana tiada apa-apa pun di dalam lacinya seperti mana tahun lalu. Dia sedar, mungkin Rafi terlupa dengan hari jadinya kerana mereka tidak lagi serapat dulu.
Dua tahun berlalu, dan akhirnya tibalah hari terakhir peperiksaan SPM. Sejurus sahaja keluar dari dewan peperiksaan, Tiara mendapat satu mesej daripada nombor yang tidak dikenalinya, “water, aku nak balek dah…”. “Rafi?”, terkejut Tiara apabila setelah dua tahun lamanya dia tidak mendengar panggilan tersebut.

Tiara mengatur langkahnya menuju ke tempat letak kereta di belakang dewan. Dari jauh dia telah melihat pandangan sayu dari Rafi. Tiba-tiba, langkahnya terhenti, tanpa disangka-sangka, dia menitiskan air mata. Dia tidak mampu untuk meneruskan langkahnya, kakinya lemah. Dia sendiri tidak tahu mengapa.

Rafi berasa sungguh hairan. Namun, dia sedar yang Tiara merasa kecewa dengan sikapnya selama ini. Langkah yang tadinya diatur menuju ke tempat letak kereta, telah ditukar menuju ke asrama puteri. Langkah Tiara diiringi dengan tangisan. Rafi hanya mampu melihat Tiara, kekasih hatinya itu berlalu pergi dari pandangan matanya.
Pintu kamar puteri dibuka, alangkah terkejutnya Tiara apabila mendapati ada satu bungkusan merah yang besar beberapa kali ganda dari bungkusan yang pernah dia terima satu masa dulu. Bungkusan itu diletakkan di atas katilnya. Ada sekeping kad disisi bungkusan itu.

 

“friends forever…I need two years to make this, special for u, my love…”
Sejurus membaca kad itu, Tiara berlari dengan berkaki ayam menuju ke tempat letak kereta. Namun, dia hampa pabila mendapati Rafi sudah pun pergi meninggalkannya. Tapak kakinya yang berdarah itu tidak dihiraukan, dia terus mengejar kereta yang dipandu oleh ayah Rafi. Namun, usahanya itu gagal.

Kegagalannya untuk memahami betapa cintanya Rafi kepadanya selama ini telah menjadikannya manusia paling bodoh di dunia. Tangisannya kini tidak berguna lagi. Dia cuba menghubungi Rafi, namun tidak dapat. Rafi mematikan telefon bimbitnya. Rafi malu dengan Tiara. Dia tahu, Tiara tidak akan dapat menerima cintanya, kerana Tiara amat menghargai persahabatan mereka sehinggakan tidak mampu untuk menukarnya kepada cinta.
Rafi malu untuk mengucapkan cintanya kepada Tiara kerana dia takut Tiara tidak dapat menerimanya dan akan meninggalkan dia bersama-sama dengan cintanya itu. Namun, Rafi silap kerana Tiara turut memiliki perasaan yang sama sepertinya.
Hari perpisahan itu diiringi dengan tangisan Rafi dan Tiara. Cinta mereka hanya terpendam di hati masing-masing.

Sebulan berlalu, Tiara duduk dijendela biliknya di rumah. Dia masih lagi teringatkan Rafi. Sudah beratus kali dia cuba menghubungi Rafi, namun usahanya tidak berhasil. Dia beranggapan bahawa Rafi sudah pun menukar nombor telefon bimbitnya.
Kesunyiannya terhenti apabila Tiara membuka satu kotak di bawah katilnya. Kotak itu mengandungi empat bungkusan merah. Rupa-rupanya, Tiara tidak pernah membuka bungkusan-bungkusan itu kerana dia tidak mahu mencacatkan bungkusan yang dibuat oleh Rafi. Dia sangat sayang dengan bungkusan-bungkusan itu sehinggakan tiada satu pun bungkusan yang terkoyak.

Pada hari tersebut, Tiara nekad untuk membuka bungkusan itu. Alangkah terkejutnya dia apabila mendapati bahawa terdapat susunan kulit gemis dalam setiap bungkusan itu.
Bungkusan yang pertama itu, mengandungi susunan gemis seperti huruf L. Bungkusan kedua pula mengandungi susunan gemis seperti huruf O. Diikuti dengan huruf V dalam bungkusan ketiga. Dan akhirnya, susunan yang paling rumit dan rapi telah membentuk huruf E dalam bungkusan yang terakhir.Tiara menyusun susunan gemis itu dari susunan yang kecil kepada besar. Maka terhasillah perkataan, LOVE.


Tiara terduduk dan teruslah mengalir air matanya membasahi bumi. Sudah jelas di matanya akan betapa hebatnya cinta Rafi.

“Itulah kisah “cinta Gemis” yang akak tulis masa akak di universiti dulu”, kata Balqis selepas dia menceritakannya kisah itu kepada kanak-kanak yang masih lagi setia mendengar ceritanya di pantai Pengkalan Balak. “mari ikut akak”, ujar Balqis sambil mengajak kanak-kanak itu pergi ke satu himpunan batu di tepi pantai itu. “itu dia”, Balqis menunjukkan ukiran pada batu yang semakin kabur itu.

“ Kak Tiara tu, Kak Balqis kan?”, tanya salah seorang kanak-kanak itu. Balqis menganggukkan kepalanya dan berkata, “nama akak, Tiara Nur Balqis”. Masa tu, air mata Balqis mengalir deras.
Tiba-tiba terdengar satu suara dari belakang mereka, “ dan Rafi tu , adalah abang…”. Balqis ataupun dikenali sebagai Tiara dan kanak-kanak itu menoleh kebelakang. Rupa-rupanya, Rafi yang berdiri dibelakang mereka.
Pertemuan kekasih itu diiringi dengan buaian ombak. Itulah yang dipanggil, cinta gemis.

Percintaan gemis itu berakhir dengan penyatuan dua hati di atas jinjang pelamin. Pasangan pengantin yang umpama pinang dibelah dua dan bak merpati dua sejoli pasti akan menarik perhatian setiap tetamu yang hadir.
Majlis perkahwinan itu turut dihadiri oleh rakan-rakan sekelas Tiara dan Rafi. Mereka berasa sungguh kagum dengan kehebatan cinta rakan mereka. Mereka tidak menyangkakan bahawa cinta monyet yang bermula berbelas tahun lalu kini berakhir dengan kebahagiaan yang diimpikan oleh setiap insan.

Pulau persendirian menjadi pilihan Rafi untuk berbulan madu dengan isterinya tersayang. Sedang Rafi termenung di tepi pantai, dia dikejutkan oleh Tiara. “Apa yang abang fikirkan?”. Rafi menoleh dan menatap wajah isterinya itu sambil berkata, “water”. Tiara dan Rafi ketawa kecil. “kenapa eh abang panggil saya ‘water’?”. “Sebenarnya, abang nak panggil ayang dengan panggilan ‘H2O’, tapi abang ringkaskan kepada water. Ayang ingat tak simbol bagi air yang kita belajar dalam matapelajaran sains? Kan sama dengan dengan bentuk badan dan kaki doraemon dari bawah? Kan dulu kawan-kawan ayang ejek ayang dengan panggilan ‘dore’. So, abang kaitkan simbol itu dan nama doraemon. Akhirnya abang dapat idea untuk panggil ayang ‘water’.” Ujar Rafi sambil ketawa kecil.

Merah muka Tiara dibuatnya. Dia merasa malu. “patutlah abang panggil saya ‘water’..hehe..”
Pada suatu petang yang hening, Tiara dapati suaminya tiada di dalam rumah mereka. Tiara berasa risau. Namun kerisauannya itu hilang apabila Rafi muncul di hadapannya. Rupa-rupanya, Rafi telah pergi ke tepi pantai bagi mencari gemis. Dia mahu Tiara memasak gemis itu dan dijadikannya hidangan makan malam mereka.

Dalam suasana makan malam yang romantis itu, Rafi tiba-tiba berkata, “inilah lambang cinta kita” sambil menghulurkan satu kotak merah. Tiara membuka kotak itu, di dapati dua bentuk cincin yang ditempah khas untuk mereka. Terdapat bentuk separuh kulit gemis di setiap bentuk cincin. Sekiranya dicantumkan kedua-dua cincin itu, maka terhasillah bentuk kulit gemis yang sempurna…


Comments
0 Comments
    
    

0 comments:

Post a Comment